Ahadieth voor Kids – Week 6

SubhaanAllaah, de tijd vliegt voorbij…het is alweer tijd voor de 6de hadieth in shaae Allaah. De hadieth van deze week is onderdeel van een langere hadieth die ik hieronder zal vermelden zodat wij als ouders dit in ons achterhoofd kunnen houden wanneer we deze hadieth aan onze kinderen leren, er zit namelijk een erg belangrijke les in.

De volledige hadieth gaat als volgt:

De Profeet (salla Allaahu ‘alayhi wa sallam) zei: “Degene die in zijn hart het gewicht van een atoom aan hoogmoed heeft, zal het Paradijs niet binnentreden.”

Een man zei toen: “Maar de mens heeft graag dat zijn kleding en zijn schoenen mooi zijn.” Daarop zei de Profeet (salla Allaahu ‘alayhi wa sallam): “Voorzeker, Allah is Mooi en Hij houdt van schoonheid. Hoogmoed betekent minachting van het recht en neerkijken op de mensen.”

Deze hadith van de Profeet (salla Allaahu ‘alayhi wa sallam) is overgeleverd door Abdullah ibn Masud (radi Allaahu ‘anhu). De hadith staat vermeld in Muslim en Tirmidhi.

Kibr (hoogmoed/arrogantie) is 1 van de pilaren van kufr (ongeloof), we dienen hier dus heel erg goed op te letten (lees hier het stuk Shaykh al Islaam Ibn Qayyim hieromtrent). Het weerhoudt ons namelijk van het onderwerpen aan Allah en Hem gehoorzaam zijn. Echter het dragen van nette, mooie kleding en het verzorgen van jezelf is iets waar Allaah van houdt en wat wordt aangemoedigd in ons geloof. Shaykh Fawzaan (hafidhahullaah) kreeg eens een vraag waarbij een situatie werdt voorgesteld waarbij iemand kapotte en vuile kleding droeg en deze persoon zei dit te doen vanwege nederigheid naar Allaah. De Shaykh vermaande hem en adviseerde met bewijzen vanuit de Qur’aan & Sunnah om zich mooi en netjes te kleden (zonder extravagant te zijn) en de Shaykh haalde onder andere de hadith aan die we deze week behandelen in shaae Allaah. Het artikel inclusief audio filmpje van Shaykh Fawzaan kun je hier lezen/beluisteren (Arabisch/Engels).

Moge Allaah ons en onze kinderen behoeden tegen elke vorm van hoogmoed en ons laten behoren tot degene die nederig zijn…Allaahumma Ameen!

Veel leerplezier in shaae Allaah!

Untitled design (5)

Ahadieth voor Kids – Week 6

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *