Review: Arabic Club Readers

Ik was al enige tijd op zoek naar Arabische leesboekjes en het liefst met een soort van AVI systeem. Een paar maanden geleden stuitte ik op Arabic Club Readers en heb ze meteen besteld. Hieronder een korte review in shaae Allaah.

 

Algemene informatie

Arabic Club Readers is gepubliceerd
door Oxford University Press en samengesteld door native Arabisch sprekende leerkrachten en auteurs. Ze zijn ingedeeld in Colour Bands (Britse equivalent van AVI) en er zijn momenteel 47 boekjes beschikbaar plus 1 Leraren handleiding waarin les suggesties worden aangeboden. De boekjes kosten £2,60 per stuk (ongeveer €3,60) en de Leraren handleiding kost £19,95 (ongeveer €28,50). Je kan de boekjes bestellen via Oxford University Press of Amazon.co.uk. Ik heb ze zelf bij Amazon besteld en betaalde minder dan €5,- verzendkosten (naar Nederland) en had ze binnen 1 week in huis.

IMG-20151124-WA0003

Hieronder een handig overzicht van de Colour Bands.0ff36be3579a4d299fe814d04d7fff06_1x1Omdat mijn oudste een beginnende lezer is heb ik niet naar de leeftijd gekeken maar ben ik puur op de stages afgegaan en heb ik alleen de boekjes van stage 1 tot 4 aangeschaft (roze, rood, geel en blauw). Elke Colour Band, heeft ook nog eens een أ en ب versie wat de moeilijkheidsgraad aangeeft.

De boekjes zijn geschikt voor kinderen met enige voorkennis, zo moeten ze de letters in alle posities kunnen herkennen en de klinkers kunnen lezen (fatha, kasra en damma). Maar natuurlijk kun je de boekjes eerst ook voorlezen totdat ze bovenstaande vaardigheden onder de knie hebben in shaae Allaah.

Inhoud & vormgeving

IMG-20151124-WA0000Op de achterkant staat een korte samenvatting over hetgeen dat aan bod komt in het boekje. Voorin elk boekje staat een les suggestie voor thuisgebruik, vaak bestaat dit uit een simpele opdracht of spel. De onderwerpen van de boekjes zijn herkenbaar voor kinderen en het gaan vaak over alledaagse zaken, de verhaaltjes zijn soms erg grappig. De boekjes en illustraties zijn kleurrijk en mooi getekend, ook is het lettertype groot en duidelijk.
IMG-20151124-WA0001In de eerste 3 Colour Bands staat de tekst telkens apart op een pagina en de illustratie op de pagina ernaast, in de daaropvolgende Colour Bands staat de tekst samen met de illustratie op dezelfde pagina. De illustraties (met uitzondering van de gezichtjes) en verhalen zijn op enkele na Islamitisch verantwoord.

(قِصَّةُ نَحُّولَة  raad ik af om aan te schaffen aangezien hier muziekinstrumenten in worden gepromoot).

IMG-20151124-WA0002Aan het eind van het boekje staan les suggesties voor onderwijzers waarin onder andere begrijpend lezen en grammatica wordt behandeld. Er is een aparte Leraren handleiding verkrijgbaar maar die heb ik niet heb aangeschaft. Naar mijn mening zijn de suggesties die achterin elk boekje vermeld staan voldoende en met een beetje creativiteit kun je zelf ook aanvullende opdrachten toevoegen in shaae Allaah. Het enige nadeel vind ik, is dat de les suggesties alleen in het Arabisch zijn geschreven. Voor de niet-Arabisch sprekende/lezende ouder kan dit dus wel een probleem zijn. Ik had graag gezien dat dit ook in het Engels zou zijn toegevoegd.

Al met al ben ik erg tevreden met de boekjes en nog belangrijker, mijn kinderen lezen ze met veel plezier en hebben snel vooruitgang geboekt alhamdulillaah. Ik hoop dat jullie iets aan deze review hebben gehad en voor degenen die deze boekjes al hebben of gaan aanschaffen, deel vooral jullie ervaringen in shaae Allaah!

5 reacties op “Review: Arabic Club Readers

 1. hayat zegt:

  Ma sha Allah! Barakallahu fiki voor je moeite en t delen. Ik ben ook al n lange tijd opzoek naar zo iets. Hie hebben we in de bieb wel wat arabischtalige kinderboekjes maar idd niet georganiseerd in niveau ed. Ik wilde ze meteen bestellen op amazon maar merk dat ze daar niet alle boekjes hebben klopt dat? Vooral de gele mis ik of sommige boekjes komen in ‘packages’. Had jij dit ook of doe ik toch iets verkeerds? Hoor graag van je. Barakalahu fiki.

  Liefs hayat oem juwayriyah

  • Umm Naïm zegt:

   Wa feeki baarakAllaah ukhtee Hayat. Ik zag dat ze bij de site van Oxford University Press wel alle titels hebben en op Amazon missen er inderdaad een paar helaas. Als je ze allemaal wilt raad ik je aan ze bij Oxford te bestellen, zij verzenden ook wereldwijd (ik weet alleen de verzendkosten niet, afwan). Als ik je nog ergens bij kan helpen hoor ik hef graag in shaae Allaah. Liefs!

 2. ummhnb zegt:

  Assalamu alaykum,

  Misschien een rare vraag, maar het is zeker wel belangrijk om zelf Arabisch te kunnen of niet? Ik kan het bijv. wel lezen maar begrijp niet wat ik lees.

  • Umm Naïm zegt:

   Wa Alaykum salaam ukhtee,

   Geen rare vraag hoor hh! De teksten van de boekjes zelf zijn heel simpel en makkelijk te begrijpen. De les suggesties aan het einde van de boeken vereisen wel wat meer kennis van de Arabische taal. Maar als je een goed woordenboek hebt denk ik dat je er wel uit komt in shaae Allaah. Liefs!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *