Tips: Umrah met kids!

Umrah vereist de nodige voorbereidingen, vooral als je van plan bent om met kinderen te gaan. Je wilt je kunnen concentreren op je ‘ibaadah maar tegelijkertijd zul je ook je kids in de gaten moeten houden natuurlijk. Onlangs werd ik verrast met mijn eerste Umrah reis en uiteraard gingen alle drie mijn kinderen mee. Ik had slechts een kort weekje om me voor te bereiden en raadpleegde meteen een aantal zusters die al eerder zijn gegaan voor advies en ging op onderzoek uit hoe ik dit het beste kon aanpakken. Nu we weer terug zijn besef ik hoeveel ik aan de tips en adviezen heb gehad en heb ik natuurlijk zelf ervaren wat de do’s and don’ts zijn. Daarom heb ik een lijstje met alle tips voor jullie samengesteld, wat in shaae Allaah goed van pas zal komen te zijner tijd. Here we go…bismillah!

DU’AA
Voor al het andere op het lijstje, komt du’aa. Uiteindelijk is het alleen Allaah die zaken vergemakkelijkt. Vraag Hem en heb vervolgens tawwakkul (vertrouwen) dat alles goed zal verlopen.

KENNIS OPDOEN

Een belangrijk principe in ons geloof:

“(zoek) kennis vóór dat je spreekt en handelt”¹

Doe kennis op over de manaasik (handelingen) van Umrah. Sla deze stap niet over akhawaat, het is van essentieel belang dat alle handelingen die je doet gebaseerd zijn op kennis en niet op: “omdat iedereen het doet”. Er bestaan veel bida’ (vernieuwingen) rondom de manaasik, wees je hiervan bewust en lees jezelf goed in.

Leer de specifieke ad’iya en ayaat uit je hoofd zodat je niet op je telefoon of boekje hoeft te gaan zoeken en zo je kids uit het oog kan verliezen.

Bereid ook je kinderen voor. Vertel ze de verhalen over Profeet Ibrahiem (alayhi salaam), Isma’eel (alayhi salaam) en Hajar (radiAllaahu ‘anha). Leg ze de stappen uit en indien ze oud genoeg zijn,  leer ze wat ihraam inhoudt, de talbiyah en adkhaar. Bij Sunnah Center zijn betrouwbare boeken beschikbaar die alle informatie bevatten die je nodig hebt in shaae Allaah.

HOTEL
Indien je nog aan het oriënteren bent met welke organisatie je wilt gaan. Kijk dan goed naar het hotel, en met name; hoe ver ligt het van Masjid al Haram. Het kost vaak iets meer om dichterbij te zitten maar het gemak is niet te vervangen. Met name met jonge kids is het erg handig als je snel even terug kan naar het hotel om te verschonen of naar toilet te gaan. De toiletten bij de masjid zijn niet altijd schoon en daarom is het fijn als je even snel naar je hotelkamer kan om vervolgens weer snel terug naar de masjid te gaan.

WAT NEEM JE MEE?
Afgezien van kleding en verzorgingsspullen zijn er een aantal dingen die erg handig zijn en soms gewoonweg noodzakelijk als je met kids op umrah gaat.

 • Slippers: neem makkelijke slippers mee die jullie snel aan en uit kunnen doen voor het hele gezin. Bij de poorten van de masjid is het vaak erg druk, dus dit het scheelt tijd en moeite in shaae Allaah.
 • Naam en info kaartjes: print naam kaartjes voor al je kids met naam, leeftijd, telefoonnummer en naam/telefoonnummer van het hotel. Plastificeer ze en hang ze aan een sleutelketting die ze om kunnen doen als je naar buiten gaat. Het is een “just in case” maatregel, maar bespaart veel stress mocht je toch je kids uit t oog verliezen in shaae Allaah. Er staat overal bewaking, ze zijn te herkennen aan hun bruine outfits. Leer je kinderen dat indien ze je kwijtraken ze met hun kaartjes naar deze mannen moeten gaan en zij hun verder kunnen helpen in shaae Allaah.
 • Drager: Heb je een baby of dreumes (of zelfs peuter). Dan adviseer ik om een (ergonomische) drager mee te nemen. Dit kan in de vorm van een draagdoek, ringsling of ssc (soft structured carrier) zijn, hoe dan ook ik had er niet zonder gekund met mijn 16 maanden oude zoontje. Al moet ik er wel bij zeggen dat hij al sinds zijn geboorte regelmatig gedragen wordt en dit dus gewend is. Tijdens tawaaf en gedeelte van saa’i heeft hij dus gewoon op mijn rug gezeten/geslapen. Hij voelde zich veilig tussen de drukte en ik had mijn handen vrij. (Indien je niet gewend bent om je kindje te dragen, oefen dit dan thuis en als je bijvoorbeeld boodschappen gaat doen of gaat wandelen. Dit is zodat jullie hier beiden aan kunnen wennen en om je lichaam te trainen. Umrah is lichamelijk intensief, al helemaal als je een kindje bij je draagt dus een beetje training vooraf is absoluut een aanrader). Ook is een kindertuigje handig als je een dreumes hebt die al kan lopen. I know, het ziet er wat zielig uit maar zo hebben ze toch wat meer bewegingsvrijheid en tijdens het gebed kunnen ze niet zomaar weglopen.
 • Gezonde/voedzame snacks: Uiteraard is er genoeg verkrijgbaar, maar helaas is de gezonde keuze beperkt. Kies dus voor gezonde snacks (of maak ze zelf van te voren) om mee te nemen tijdens Umrah. Denk aan notenmix, muesli repen, dadels (ontpit ze van te voren..dit bespaart je plakkerige handen tijdens umrah.) Verpak alles in afzonderlijke,  1 portie zakjes zodat je snel en zonder geknoei aan je kids kan uitdelen. Zamzam water is overal verkrijgbaar, dus hier hoef je geen rekening mee te houden. Sport drinkflessen kunnen wel handig zijn om telkens te vullen maar niet noodzakelijk. (Wees erop voorbereid dat veel mensen snoep en andere zoetigheden aan je kids zullen geven. Iedereen vind het superleuk om kids te zien tijdens umrah en ze zullen veel aandacht krijgen en verwend worden).
 • Anti-bacteriële handgel & natte doekjes: spreekt voor zich denk ik, kids zijn nou eenmaal smeerpoetsen lol!
 • Voor in het vliegtuig (en hotel): Ik had voor elk kindje een rugzakje gemaakt met wat kleine (nieuwe) speelgoedjes, kleurboekje met potloden en leesboekjes. Voor ons was het een nationale vlucht van nog niet eens twee uur maar vanuit Nederland is het natuurlijk een stuk langer. Laad alle tablets en telefoons op en download een paar educatieve spelletjes waarmee ze zich kunnen vermaken.
OVERIGE TIPS
 • Vermijd de drukte: Op de benedenverdieping direct rondom de ka’aba is het vaak enorm druk. Kids zijn maar klein en voor hun kan die drukte erg overweldigende zijn. Wees verstandig en ga die drukte beneden niet in. Kies ervoor om naar de eerste verdieping te gaan. Deze is vaak het rustigst en is overdekt waardoor je grotendeels schaduw hebt. Je kunt de ka’aba uitstekend zien vanuit daar en zult niet omver worden gelopen. De hoek van de Zwarte Steen (en dus ook de plek waar tawaaf begint) wordt aangegeven door een groot groen licht. Alles is erg duidelijk alhamdulillaah.
 • Wees op tijd: Ga op tijd naar de masjid indien je een gebed wilt bijwonen. Ga zeker een uur van tevoren, kies een plekje uit en blijf daar totdat het gebed aanbreekt. De poorten voor de masjid sluiten al ver van tevoren ivm drukte. Je kunt altijd nog op het buitenplein bidden, maar indien je in de masjid wilt bidden moet je op tijd zijn.
 • Buggy als opslagplek: Buggies/kinderwagens mogen de masjid niet in, maar ze zijn toch handig om mee te nemen en buiten bij de poort van de masjid te laten staan om alle slippers/schoenen in te doen. Zo raak je ze niet kwijt in shaae Allaah. Het is op eigen risico maar de kans dat je buggy gestolen wordt is vrijwel nihil. Mensen zijn daar om ‘ibaadah te doen, niet om kinderwagens te stelen lol.
 • Huur een rolstoel: Huur een rolstoel voor saa’i als je kids moe zijn na tawaaf (voor tawaaf kun je ook een rolstoel huren). De kosten voor het huren is rond de 100 SR (ongeveer € 25,-). Mijn kids zaten samen in 1 rolstoel tijdens saa’i, maar ze kunnen natuurlijk ook om de beurt elkaar duwen als ze groot genoeg zijn.
 • Samenwerken: Werk samen als ouders om zo het beste van jullie Umrah te maken. Wissel af met het opletten op de kinderen zodat jullie beiden de kans krijgen even helemaal te focussen op ‘ibaadah. Voor het grootste gedeelte ben je samen (behalve tijdens het gebed waarbij de mannen vooraan bidden en vrouwen achter), maak dus gebruik van het feit dat jullie samen zijn.
 • Hajj – Umrah dagboek: Laat je kids dagelijks hun belevingen bijhouden met dit dagboek. Zo hebben ze iets te doen in het hotel en natuurlijk een mooi aandenken in shaae Allaah.

Als laatste maar zeker niet onbelangrijk….heb sabr (geduld), Zowel met de drukte als met je kinderen. Laat het een mooie en leerzame ervaring zijn voor je kinderen waar ze met plezier en verlangen naar terug kijken in shaae Allaah. Moge Allaah het accepteren…Ameen!

Hebben jullie nog andere tips, adviezen of suggesties? Laat dan een reactie achter in shaae Allaah.

Wa billaahi tawfeeq.


¹ Thalaathatul Usool – Shaykh Muhammad ibn AbdulWahhaab

12 reacties op “Tips: Umrah met kids!

 1. chaima zegt:

  Ma sha Allah wat een mooie ervaring. Door deze tips krijg ik gewoon gelijk zin om te gaan! Moge Allah het van jullie accepteren en het voor ons ook mogelijk maken ameen ♡ barakAllahu feeki voor het artikel

 2. Maryam zegt:

  Asalaam oe alaikoem,

  Wat ben ik blij dat ik ben terecht gekomen op je site! Wij overwegen om eind april in sha Allah de umrah te verrichten. Mijn zoontje is dan 19 maanden en het enige wat me beetje tegenhoud. Ben bang dat het te zwaar wordt en me vooral bezig houd met hem ipv ibadah. Aan de andere kant wil ik deze kans niet laten gaan.
  Raad je bepaalde draagzakken aan? Heb er totaal geen ervaring mee dus mss als je een tip hebt graag☺️

  Baraka Allaho feek😘

  • Umm Naïm zegt:

   wa Alaykum salaam Maryam!

   Allaahumma baarik wat goed om te horen! Umrah is echt goed te doen met een peuter, don’t worry.

   Er zijn echt heel veel verschillende soorten draagzakken, als je iemand kent die er een paar heeft dan zou ik gewoon even uitproberen wat je het makkelijkste vind. Sommigen speciaalzaken lenen ook draagzakken voor een x aantal weken dus dit is misschien ook nog een optie. Google even op “drager/draagzak uitproberen” of “draagzak lenen” dan kom je vast wel iets tegen wat bij jou in de buurt zit inshaaeAllaah.

 3. oum abdoullah zegt:

  Sallaam ou alaykoum wa rahmatoellaah wa barakatoehoe sis baraka allahoe fieki voor je mooie tips xx ik ga in shaa ALLAH febr naar umrah met een 4 maanden baby x Heb je nog enkele tips voor een jonge baby en hoe ik het beste het kan combineren met borstvoeding ? djazaak allahoe gairan alvast xx

  • Umm Naïm zegt:

   Wa Alaykum Salaam wa Rahmatullaahi wa Baarakaatuhu ukhtee, wa feeki baarakAllaah. Wat leuk om te horen dat je binnenkort op Umrah gaat inshaaeAllaah! Moge Allaah het van je accepteren en voor je vergemakkelijken…ameen! Wat betreft bv, op zich is dit veel makkelijker dan wanneer je flesvoeding zou geven hh. Tijdens Umrah zul je altijd wel een plekje vinden om even te zitten en bv te geven. De meesten doen het gewoon onder hun khimaar, dus ik raad je wel aan om een twee-delige khimaar aan te doen met daaronder een shirt waarmee je makkeljk bv kan geven.

 4. Oum2 zegt:

  BaarakAllaaho fiekie voor de tips, ik had er echt niet aan gedacht om kaartjes te maken voor de kids voor het geval ze kwijt raken soubhanAllaah ben echt blij dat ik dit heb gelezen djazaakiLlaaho khayran!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *