Tips Quraan Memorisatie voor Kids

 

Laatst vroeg een lieve zuster mij of ik wat tips kon delen voor het aanleren van Quraan bij kids en of ik hier een blogpost over kon schrijven. Super goed idee, dus vandaag deel ik een aantal tips met jullie die mij en mijn kinderen helpen bij het memoriseren van de Quraan, in shaae Allaah

Algemene tips

 1. Ikhlaas
  • Waarom wil je de Quraan memoriseren en waarom wil je dat je kinderen dit leren? Zuivere intentie staat voorop, niet alleen bij Quraan memorisatie maar bij alle daden die we doen. Zonder ikhlaas zul je de vruchten van het leren van de Quraan niet plukken. Vertel je kinderen dat ze dit moeten doen om Allaah te plezieren, en niet om ummi of abi blij te maken (uiteraard worden wij als ouders hier heel blij en trots van, maar dit moet ook slechts zijn omdat we weten dat onze kinderen hierdoor de tevredenheid van Allaah zullen verkrijgen en het in hun voordeel zal zijn voor de rest van hun leven tot in akhirah, in shaae Allaah). Vertel ze dat de Profeet (salla Allaahu ‘alayhi was sallam) heeft gezegd: “De besten onder jullie zijn degenen die de Koran leren en het onderwijzen.” (Al-Bukhaarie, overgeleverd door Uthmaan ibn Affaan, radi Allaahu ‘anhu) als extra aanmoediging.
 2. Wees het voorbeeld
  • Als je kinderen jou nooit Quraan zien lezen zullen zich gaan afvragen waarom zij dit wel moeten, laat het goede voorbeeld zien door bewust Quraan te lezen/reciteren waar je kinderen bij zijn en niet altijd te wachten tot ze op bed liggen. Wat mijn oudste dochter ook heel leuk vind, is als ik haar vraag om mij te overhoren.
 3.  Toewijding
  • Het memoriseren van Quraan kost tijd en discipline. Zorg voor een vast momentje elke dag om te memoriseren en/of muradja’a (herhaling van eerder geleerde suwar/ayat) te doen. En wees hier consequent in.
 4. Reciteur
  • Kies 1 reciteur die rustig, duidelijk en met tajweed reciteert zodat je kinderen dit meteen goed oppikken. De reden waarom ik kies voor 1 reciteur is omdat ze zo niet verward raken door de verschillende stijlen van recitatie. Voor memorisatie is het handiger je te beperken tot dezelfde reciteur. Wij luisteren voor memorisatie naar Minshawi, maar Husari is ook een hele goede keuze.

Praktische tips

 1. Haal een leuke koptelefoon.
  • Ik heb twee knalroze bij de Action gehaald die mijn meiden helemaal geweldig vinden. Dit maakt het luisteren naar de recitatie meteen een stuk leuker. Ook zijn ze minder afgeleid als ze een koptelefoon op hebben, vooral als je meerdere kids heb is het altijd wel wat lawaaierig dus een koptelefoon is zeker een aanrader.
 2. Zorg voor een methode.
  • Hiermee bedoel ik dat je een bepaalde volgorde aanhoudt. Als wij een nieuwe surah moeten leren, laat ik ze eerst de hele surah 5 keer beluisteren. Vervolgens gaan we ons concentreren op de eerste ayat (meestal 3 tot 5 afhankelijk van de lengte), die lezen we dan samen door. Ik reciteer 1 aya, zij zeggen hem na. Dit herhaal ik een paar keer totdat ze het goed nazeggen. Dan laat ik ze de ayat opschrijven met behulp van een Quraan Werkblad terwijl ik de ayat afspeel in de ruimte. De dagen erop beluisteren en herhalen we telkens alleen die specifieke ayat totdat ze ze correct hebben gememoriseerd en gaan dan door naar de volgende ayat die ze volgens dezelfde methode leren. Vraag gedurende de dag ook spontaan of ze hun ayat 1 keer kunnen opzeggen..gewoon tijdens het spelen bijvoorbeeld. (UPDATE: sinds een paar weken gebruiken we een Quraan pen waarmee ze een stuk zelfstandiger kunnen werken. Ze kunnen hiermee zelf de ayat selecteren die geleerd moeten worden, woorden die moeilijk zijn langzaam laten afspelen en zo vaak laten herhalen als ze willen. Voor ons werkt dit erg goed en zou het zeker aanraden voor kinderen die het Arabisch machtig zijn)
 3. Gebruik dezelfde Quraan (of juz boekje).
  • Dit is omdat de bladzijde van de surah vaak in je hoofd opgeslagen wordt en dit helpt weer bij de memorisatie in shaae Allaah.
 4. Muraja’a (herhaling).
  • Herhaal in het weekend de suwar die ze eerder hebben gememoriseerd zodat ze deze niet vergeten in shaae Allaah.
 5. Tafseer lezen.
  • Jonge kinderen willen vaak al weten waar de surah over gaat die ze leren. Lees samen de tafseer door (je kan het eventueel op een kindvriendelijke manier “vertalen”). Wat ook leuk is om te doen zijn Surah Boekjes maken. Dit zijn simpele boekjes waar feitjes en weetjes over de betreffende surah in kunnen worden verwerkt (reden van openbaring, onderwerp van de surah, geboden en verboden die genoemd worden etc.) Voor oudere kids raad ik aan om een schrift te gebruiken waarbij ze eerst de ayat opschrijven die geleerd moeten worden. Vervolgens eronder de vertaling en daaronder aantekeningen van de tafseer die ze hebben doorgelezen. Dit is echt een hele effectieve manier en dit is hoe ik zelf ook Quraan memoriseer. Het wordt tevens door geleerden aangeraden om tafseer te combineren met hifdh (memorisatie).

‘Abdullah ibn Masud (radiAllaahu ‘anhu) zei: Wanneer één van de mannen onder ons tien verzen (van de Quraan) had geleerd, ging hij niet verder (naar de volgende verzen) totdat hij de betekenis ervan had begrepen en ernaar handelde”

Al-Tabarî, Al-Tafsîr 1:80.

Subhan’Allaah, kijk hoe de salaf omgingen met de Quraan. Een prachtig voorbeeld dat we moeten nastreven. Het gaat er niet om hoeveel suwar je hebt gememoriseerd, maar om hoeveel je ervan daadwerkelijk praktiseert. Mooie reminder, wa lillaahi l-hamd.

Hieronder nog een paar laatste aanraders die kunnen helpen bij het leren:

Boek | Een Eenvoudige Uitleg van de korte hoofdstukken van de Koran.

 • Van Surah al Hoedjoeraat tot en met Surah an Naas. Door een groep geleerden onder leiding van shaykh Saalih Ibn Abdil Aziez Aal Ash Shaykh.

Boek | Uitleg van deel 60 van de Koran

 • Door Shaykh Muhammad ibn Saalih al-Uthaymeen

Boek | Djoez-Amma deel 30 van de Koraan

 • Vertaling en Transcriptie (van Surah an Naba tot en met Surah an Naas)

Dit waren mijn tips! In shaae Allaah hebben jullie en jullie kids er iets aan. Hebben jullie nog aanvullende tips? Laat het vooral weten in de comments in shaae Allaah!

Moge Allaah onze intenties zuiveren en ons en onze kinderen van diegenen maken die de Quraan memoriseren en ernaar praktiseren…Allaahumma Ameen!

 

2 reacties op “Tips Quraan Memorisatie voor Kids

 1. Pingback: Quraan Werkblad – Surah Al Masad – Binti & Bunay

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *