Activiteiten voor Peuters

Ik krijg regelmatig de vraag: Wat voor activiteiten kan ik doen met mijn peuter? Wat kan ik hem/haar onderwijzen en hoe introduceer ik de deen? Nu heb ik zelf een net 2 jarige kereltje rondlopen dus in deze post zal ik proberen wat ideeën aan te dragen in shaae Allaah.

Het echt onderwijzen van een peuter is naar mijn mening eigenlijk niet nodig, waarom niet? Omdat het door gewoonweg te spelen al heel veel leert. Wat je echter wel kan doen is inspelen op de interesses van je kind, het zogenaamde child-led learning (google voor meer info). Zo is Naïm bijvoorbeeld gek op auto’s, boekjes lezen en tegenwoordig ook op de muur tekenen! Ik verzin of zoek dus activiteiten die daar mee te maken hebben, zoals bijvoorbeeld een printable waarop hij voertuigen kan tellen en het juiste cijfertje erbij kan zoeken. Nu is het natuurlijk nog wel erg vroeg voor tellen/cijfers maar ook dit is door hem zelf aangegeven want doordat we boekjes hierover hebben raakte hij geïnteresseerd en hoorde ik hem opeens zijn auto’s tellen haha! Forceer vooral niks en ga mee in het spel van je kind. Zorg dat je peuter lekker kan ontdekken, dat zijn motoriek wordt getraind en dit wordt het beste gedaan door, juist!….te spelen en bewegen!

Sensory Play is ook een echte aanrader, de meeste kinderen vinden dit geweldig en er zijn ontzettend veel mogelijkheden. Pinterest is een DE database om naar terug te keren voor dit soort activiteiten, typ Sensory Play in bij search en je zult overspoelt worden met ideeën. Nu met de herfst in aantocht (al merk ik er hier in Saudi weinig van!) kun je bijvoorbeeld naar buiten gaan om bladeren, nootjes, kastanjes etc verzamelen en daar thuis iets mee doen. Maak ze bekend met de verschillende structuren, praat over de geuren, kleuren en laat ze lekker ontdekken (onder supervisie natuurlijk ; ) ). Hieronder een paar suggesties.¹

sensory herfst Dingen die je samen kunt doen:

 • boekjes lezen
 • puzzelen
 • bal overrollen/gooien/in een bak proberen te mikken
 • verstoppertje of dingen verstoppen
 • samen koekjes/cakes maken
 • blokjes bouwen
 • kleuren/tekenen/verven
 • knutselen
 • sporten (Jaaaa echt! Hier wordt de 7 minute work out met het hele gezin gedaan. Download de app op je tel of tablet zodat je peuter kan meekijken, die hoogstwaarschijnlijk jou eerst raar zal aankijken maar al gauw ontdekt dat het best leuk is haha!)

Wat betreft het onderwijzen van de deen. Ook dit kan al op deze leeftijd. Zoals het zeggen van “Bismillaah” voordat ze gaan eten, aanleren om de rechterhand te eten, dua bij opstaan en voor het slapen gaan, korte suwar/ayaat en shahaadah regelmatig samen opzeggen etc. Zelfs Usool ath Thalaatha kun je ze al aanleren omdat ze rond hun tweede jaar vaak al korte zinnetjes kunnen of leren zeggen. Vraag enthousiast: Man Rabbuk? en antwoord zelf ook: Rabbi Allaah! totdat ze het vanzelf je overnemen. Maa deenuk? deeni al Islaam! Man nabiyuk? nabi’yi Mohammed! (salla Allaahu ‘alayhi wa sallam).

In het begin zullen ze waarschijnlijk niets zeggen of doen, maar blijf consequent voor je het weet nemen ze het van je over, in shaae Allaah. Ze kennen uiteraard de betekenis nog niet maar gaandeweg hun begrip ontwikkeld kun je ze dit uitleggen.

Zo, ik hoop dat jullie wat hebben aan deze suggesties in shaae Allaah. Hebben jullie nog leuke ideeën, laat dan vooral even een reactie achter!


¹ Herfst Sensory Bags – KidsPlayBox / Herfst Sensory Box – KidsPlayBox / Herfst Sensory Bottles – KidsCraftRoom / Play Doh print – EmmaOwl (voor deze laatste wil ik jullie adviseren om de play doh niet zelf te maken maar gewoon die van de winkel te gebruiken de reden hiervoor is, is omdat Home made play doh gemaakt wordt met voedsel en het wordt afgeraden in Islaam om hiermee te spelen, zie de fatwa hierover hier (Arabisch).

4 reacties op “Activiteiten voor Peuters

  • Umm Naïm zegt:

   Ameen! Betrouwbare Islamitische voorleesboeken zijn er helaas niet heel veel, maar Sunnah Center heeft wel een selectie dus neem daar vooral een kijkje. En natuurlijk is ons Islamitische Gedichtenboekje ook nog steeds beschikbaar. Printables zijn er wel voor peuters, maar dan zou je even moeten laten weten wat je precies zoekt, in shaae Allaah kan ik je dan verder helpen.

 1. Assia Umm amaena zegt:

  Allahi jaziek bigair, ik probeer de 7 minute app te downloaden maar krijg verschillende opties. Kun je mij vertellen welke de juiste is die jij gebruikt? Wasalaam Assia Umm Amaena

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *